Kayseri Şeker

Sektörlerden ve Firmalardan güncel haberler..
Kullanıcı avatarı
Z-Kontrol
Site Admin
Mesajlar: 6317
Kayıt: 29 Haz 2017 19:23

Re: Kayseri Şeker

Mesaj gönderen Z-Kontrol » 09 Eki 2018 18:15

43508886_1126371864194362_7671776686987280384_n.jpg
43508886_1126371864194362_7671776686987280384_n.jpg (58.73 KiB) 167 kere görüntülendi

Kullanıcı avatarı
Z-Kontrol
Site Admin
Mesajlar: 6317
Kayıt: 29 Haz 2017 19:23

Re: Kayseri Şeker

Mesaj gönderen Z-Kontrol » 11 Eki 2018 21:39

Kayseri Şeker’den Pektin Pilot tesisi yatırımı


KAYSERİ, (DHA)- KAYSERİ Şeker Fabrikası, son yıllarda ülke genelinde kullanımı yaygınlaşan 'Pektin' tesisi yatırımı gerçekleştirdi. Şeker posasından üretilecek 'Pektin'in kısa süre içinde piyasaya sürüleceği ve ülke ekonomisine katkı sağlayacağı ifade edildi.

Kayseri Şeker Fabrikası Pektin tesisi yatırımı gerçekleştirdi. Türkiye'de kullanımı artan 'Pektin' maddesi için pilot tesisi yapan Kayseri Şeker, sektörde duyulan ihtiyacı karşılamayı hedefliyor. Kayseri Şeker, Ar-Ge Merkezi tarafından hazırlanan “Şeker Pancarı Posasından Pektin Eldesi” projesi, TÜBİTAK TEYDEB 1501 Sanayi-ARGE programı İşbirliği kapsamında Kayseri Şeker bünyesinde pilot 'Pektin' üretim tesisi kurulması için çalışma başlatıldı. Şeker Fabrikasından yapılan açıklamada tamamen yerli firmalar tarafından imal edildiği ve Türkiye'de ilk defa Kayseri Şeker Fabrikası tarafından 'Şeker pancarı pektini' üretileceği belirtildi.

5bbf3f0aeb10bb2c7cbc5528.jpg
5bbf3f0aeb10bb2c7cbc5528.jpg (32.83 KiB) 158 kere görüntülendi
Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, tesislerde incelemelerde bulunarak, yetkililerden çalışmalar hakkında bilgi aldı. Kayseri Şeker Ar-Ge Merkezi personellerinden gıda mühendisi Arzu Sadi Döner, Pektin projesi çalışmalarının önemine dikkat çekerek, "Şeker pancarı Pektini reçel ve marmelatlara kıvam vermek amacıyla kullanılan bir katkı maddesidir ve E-440 Kodu ile bilinir. Pektin dünya pazarında talebi yüksek, yurdumuzda da başta gıda sanayi içerisinde şekerleme, reçel, marmelat, jöle, meyve suyu, meyve sosları gibi başlıca üretim sektörlerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Diğer taraftan kimya, kozmetik ve özellikle ilaç sanayiinde de kullanım alanı bulmaktadır. Pektinler meyve ve sebze sularında, reçel, jöle, marmelat, meyveli şekerlemeler ve süt ürünlerinde jel yapıcı, kıvam verici, emülgatör ve stabilizatör özelliğinden dolayı; ilaç ve kozmetik endüstrisinde ise kıvam verici olarak kullanılmaktadır" şeklinde konuştu.

Öte yandan, Ar-Ge merkezi uzmanları tarafından yapılan açıklamada, 2017 yılı TÜİK verilerine göre 615 bin 498 kilogram pektin ithalatı yapıldığı ve yaklaşık 31 Milyon TL ithalat bedeli ödendiği belirtildi.

Kullanıcı avatarı
Z-Kontrol
Site Admin
Mesajlar: 6317
Kayıt: 29 Haz 2017 19:23

Re: Kayseri Şeker

Mesaj gönderen Z-Kontrol » 15 Eki 2018 18:56

Kayseri Şeker Ar-Ge Merkezi, pancar tohum ıslah çalışmasına hız verdi

Kayseri Şeker Ar-Ge Merkezinde TÜBİTAK tarafından desteklenen şeker pancarı tohum ıslahında ikinci yıl tohum derleme çalışmaları hasadına başlandığı belirtildi.

Kayseri Şeker’e ait ar-ge serasında ve açık alanda yürütülmekte olan ikinci yıl şeker pancarı tohumu ıslah çalışmaları ile çerezlik kabak çekirdeği tohum ıslahı çalışmalarını, Kayseri Pancar Koopeartifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, Kayseri Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı Turhan Özer, Kayseri Şeker Fabrikası Genel Müdürü Osman Canıtez, Genel Müdür yardımcıları, Şeker İş Sendikası Kayseri Şube Başkanı İbrahim Dayı ve diğer yetkililer Kayseri Şeker Ar-Ge Merkezi arazisinde birlikte inceledi.

Şeker Pancarında Hibrit Ebeveynlerin Geliştirilmesi Projesinde görevli Anıl Mehmet Baltacı proje çalışmaları hakkında şu bilgileri verdi;
“Çalışmamız, ebeveyn hatların ilk aşamada tohumların viollere ekilerek fide aşaması ve sonrasında elde ettiğimiz fideleri arazi planı kurularak toprağa şaşırtılması şeklinde yürütülmektedir. Arazi denemesindeki ilk senede şekerpancarı kök gelişimi sağladığından dolayı bu hatlar üzerinde gözlemler yapılarak farklı genetik özelliklere sahip şeker pancarları çevre etkenleri ve hastalıklara karşı olan tepkileri gözlemlenmektedir. Tohumdan ekilip ilk sene kök gelişimi sağlanan ebeveyn şeker pancarı hatlarımızın soğuklanma ihtiyacı giderildikten sonra, fidelerin deneme arazisine ekilerek sapa kalkması ve tohum oluşumu sağlanmaktadır.”

Çerezlik Kabak ve Pancar Tohumu Islah Çalışmaları hakkında ise, Arzu Koca şu bilgileri verdi;
“Kayseri, çerezlik kabakta ülkemiz üretiminin yaklaşık %38'ini karşılamaktadır. Çerezlik kabak çekirdeği fiyatları çiftçiler açısından cazip olmasından dolayı bölgede çerezlik kabak üretimi yapılan alanlar sürekli olarak artış göstermektedir. Bununla birlikte çerezlik üretimi açısından önemli problemler bulunmaktadır. Üreticiler ürettikleri meyvelerin tohumlarını bir sonraki sezon düşük kaliteli tohum olarak kullanmaktadır. Bunun sonucunda verim kuru alanda 25-40 kg/da, sulu alanda 80-100 kg/da arasında olmaktadır. Bu sorun genetik iyileştirmelerle giderilebilir. Bölgeye uyum sağlamış, yüksek verimli ve kaliteli çeşitlerin geliştirilmesine yönelik yapmakta olduğumuz ar-ge çalışmaları üretici ve sanayicilerin karlılığını artıracaktır. Bu yolla ülke ekonomisine ve bölge çiftçisine sosyo-ekonomik anlamda önemli katkılarda bulunmuş olacaktır. Proje çıktılarının ekonomik kazanımlarını elde edilecek ümitvar genotiplerin bölgemiz ve ülkemiz pazarındaki başarısı belirleyecektir. Kayserinin üretim potansiyelinin yanında tohum temini konusunda da standart çeşit geliştirilecek olması çerezlik kabak alanında ülke genelindeki önemini daha fazla arttırmış olacaktır. Ar-Ge birimi tarafından yürütülen proje sonunda elde edilecek çok sayıda hibrit ebeveyleri ile standart çeşitler pekçok yeni girişim ve çeşitleri ortaya çıkarabilecektir. Diğer taraftan elde edilecek çeşitler tescil ettirilecektir.”

Şeker pancarı ve Çerezlik kabak tohum ıslah çalışmalarının inceleme gezisi sonrası konuşan Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay ise, Kayseri Şeker Ar-Ge Merkezinin çalışmalarının, Kayseri Şeker’in ve Çiftçinin geleceği açısından önemine dikkat çekerek, “Ar-Ge Merkezimizde yapılan araştırma ve ıslah çalışmalarını Kayseri Şekerin ve çiftçimizin geleceği olarak görüyorum. Kayseri Şeker, bu sektörde kendini geliştirecek ve iddiasını gösterecekse öncelikle Ar-Ge ve Tohum konusunda kendini geliştirmesi lazım. Biz bu çalışmalarımızı sadece şeker pancarında değil diğer ürünlerde de ortaya koymaya çalışıyoruz. Ülkemizin gerek iklim gerek toprak yapısına uygun tohumlar geliştirmek için biz de bu istikamette ilerlemeye çalışacağız. Genç ve dinamik ekimimiz yanı sıra uzman bir ekibe sahip durumdayız. Ben ekibimizin de bu işte büyük bir başarıyı ortaya koyacaklarına inanıyorum” diye konuştu.

Kayseri Şeker
44188833_1878849972151858_791451284539441152_n.jpg
44188833_1878849972151858_791451284539441152_n.jpg (80.35 KiB) 148 kere görüntülendi

Kullanıcı avatarı
Z-Kontrol
Site Admin
Mesajlar: 6317
Kayıt: 29 Haz 2017 19:23

Re: Kayseri Şeker

Mesaj gönderen Z-Kontrol » 23 Kas 2018 11:25

Kayseri Şeker / Kayseri Şeker Ar-Ge Merkezi

https://www.youtube.com/watch?v=DJA7xr1-KIQ

Kullanıcı avatarı
Z-Kontrol
Site Admin
Mesajlar: 6317
Kayıt: 29 Haz 2017 19:23

Re: Kayseri Şeker

Mesaj gönderen Z-Kontrol » 13 Ara 2018 12:00

Pancar Küspesiyle 50 Milyon Lira Yurt İçinde Kalacak
Kayseri Şeker Fabrikasınca, şeker üretimi sonrası ortaya çıkan ve hayvan yemi olarak kullanılan pancar küspesinden kıvam artırıcı olarak kullanılan pektin ve diyet lif üretildi.

Pancar Küspesiyle 50 Milyon Lira Yurt İçinde Kalacak
MURAT ASİL - Kayseri Şeker Fabrikasınca, şeker üretimi sonrası ortaya çıkan ve hayvan yemi olarak kullanılan pancar küspesinden kıvam artırıcı olarak kullanılan pektin ve diyet lif üretildi.

Kayseri Şeker Fabrikası bünyesinde kurulan Ar-Ge Merkezi Pilot Üretim Tesisinde, yaklaşık 3 yıl önce TÜBİTAK desteğiyle pancar küspesinin işlenmesiyle gıda, kozmetik ve ilaç sanayisinde kıvam verici ve kıvam artırıcı olarak kullanılan "pektin" ile besinlerin raf ömrünü uzatan ve gıdaların vücuttaki emilimini kolaylaştıran "diyet lif" üretilmesi için çalışma başlatıldı.


Bu süreçte yapılan saha araştırmasında, 2017 yılı TÜİK verilerine göre Türkiye'nin 615 bin 498 kilogram pektin ithalatına 31 milyon 402 bin lira, 710 ton diyet lif ithalatına ise 16 milyon 770 bin lira kaynak ayrıldığı tespit edildi.

İki ürün için yaklaşık 50 milyon liralık döviz çıktısının önlenmesi amacıyla tamamen yerli imkanlarla sürdürülen Ar-Ge projesi kapsamında, laboratuvar çalışmalarının ardından pilot tesis kuruldu ve deneme üretimi yapıldı.

Tüm testlerin olumlu sonuçlanmasının ardından numune olarak iç pazardaki firmalara gönderilen ilk ürünlerden olumlu sonuç alınması üzerine Kayseri Şeker Fabrikası seri üretim için yeni bir tesis kurma çalışmalarına başladı.

Gelecek yıl faaliyete geçirilecek tesis ile iç pazarın pektin ve diyet lif ihtiyacı karşılanarak yılda yaklaşık 50 milyon liralık ithalatın önüne geçilecek.

"Bu ürünleri ithal etme mecburiyetini ortadan kaldırmak arzusundayız"

Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, AA muhabirine, fabrika bünyesinde TÜBİTAK destekli kurdukları Ar-Ge merkezi ile yeni ürünler geliştirmek için önemli çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Yaklaşık 3 yıl süren çalışmalar neticesinde pancar küspesinden iki ürün geliştirmeyi başardıklarını belirten Akay, "Bilindiği gibi pancarın küspesi hayvan yeminde kullanılıyor. Biz bunu katma değeri yüksek, gıda, ilaç, kozmetik sektörlerinde kullanabilecek bir ürün haline getirmek çalışma yaptık. Neticede pektin ve diyet lif üretmeyi başardık." dedi.

Bu ürünlerin Türkiye'de üretimi olmadığı için yurt dışından temin edildiğine işaret eden Akay, şu bilgileri verdi:

"Geçen sene pektin için 615 ton civarında alım gerçekleştirildi. Bunun ekonomik değer 31 milyon liradır. Diyet lifte ise 710 ton civarında alım gerçekleştirilirken, bunun ekonomik değeri ise yaklaşık 17 milyon liradır. Yani toplama baktığımızda 50 milyon lira civarında. Bu ihtiyacı karşılamak için ithalat yapmak zorunda kalınıyor. Ülkemizin döviz kaynaklarının yurt dışına gitmemesi için firmaların bu ihtiyacını karşılamak adına böyle bir çalışma başlattık ve önemli bir aşamaya geldik. Bu pilot tesisteki çalışmaların sonucunda elde ettiğimiz ürünler, firmalar tarafından denendi ve bu denemelerin sonucunda olumlu dönüşler gerçekleşti. Şimdi bunun yatırıma dönüştürülmesi için bir çalışma yapıyoruz. Yönetim kurulu değerlendirmeyi yaptı ve bu alanda yatırım yapma kararı aldı. Önümüzdeki dönem içerisinde yatırımı kısa süre içerisinde gerçekleştirip Türkiye'nin yurt dışından bu ürünleri ithal etme mecburiyetini ortadan kaldırmak arzusundayız."

Pektin ve diyet lifin kullanıldığı alanlar

Özellikle pektin ürününün sektörel bazda daha geniş bir kullanım alanı olduğunu aktaran Akay, "Pektin, başta gıda sanayi içerisinde özellikle reçel ve marmelatlara kıvam vermek amacıyla kullanılan bir katkı maddesidir. Pektin meyve ve sebze sularında, reçel, jöle, marmelat, meyveli şekerlemeler ve süt ürünlerinde jel yapıcı, kıvam verici olarak kullanılıyor. Emülgatör ve stabilizatör özelliğinden dolayı da ilaç ve kozmetik endüstrisinde ise kıvam verici olarak kullanılıyor." diye konuştu.

Diyet liflerinin ise sağlık açısından faydalarının ispatlandığını vurgulayan Akay, şöyle devam etti:

"Özellikle gıda sektöründe, et ürünlerinde su ve yağ tutma kapasitesinin artırılması ile pişme sırasında normalde kaybolan yağın tutulması, et ürünlerinde su kaybını azaltması ile hacim artışı sağlayarak pişme kalitesi ve verim artışının sağlanması için kullanılıyor. Diyet lif özellikle fırıncılık ürünlerinde bayatlamayı geciktirerek raf ömrünün uzatılmasında etkili oluyor. Öte yandan kek, kraker, bisküvi, makarna gibi unlu mamullerde kırılganlığı azaltması, probiyotik gıda formülasyonlarının geliştirilmesi, nötr bir tada sahip olması nedeniyle gıdalarda dolgu maddesi olarak kullanılabilmesi ve sağlık açısından faydaları sebebiyle de birçok gıda ürününde fonksiyonel amaçlı kullanılıyor."

Akay, Kayseri Şeker Fabrikası'nda yıllık 200 bin ton pancar posasının üretim atığı olarak ortaya çıktığını, bu açıdan petkin ve diyet lifi üretimi için ham madde sorunu bulunmadığını dile getirdi.

İlk etapta Türkiye'nin ihtiyacını karşılamayı planladıklarını, daha sonra ihracat düşünülebileceğini aktaran Akay, Kayseri Şeker Fabrikası'nın yeterli yatırım ve insan gücü potansiyeline sahip olduğunu sözlerine ekledi.

Kaynak ; https://www.haberler.com/pancar-kuspesi ... 80-haberi/

Kullanıcı avatarı
Z-Kontrol
Site Admin
Mesajlar: 6317
Kayıt: 29 Haz 2017 19:23

Re: Kayseri Şeker

Mesaj gönderen Z-Kontrol » 13 Ara 2018 12:24

Gıda Lifi 1 Kayseri Şeker.png
Gıda Lifi 1 Kayseri Şeker.png (220.35 KiB) 13 kere görüntülendi
Gıda Lifi 2.png
Gıda Lifi 2.png (238.06 KiB) 13 kere görüntülendi
Gıda Lifi 3.png
Gıda Lifi 3.png (258.4 KiB) 13 kere görüntülendi
Gıda Lifi 4.png
Gıda Lifi 4.png (365.81 KiB) 13 kere görüntülendi
Gıda Lifi 5.png
Gıda Lifi 5.png (344.01 KiB) 13 kere görüntülendi
Kaynak ; https://www.haberler.com/pancar-kuspesi ... 80-haberi/

Cevapla