Gilaburu - Gilaburu Meyvesi

Cevapla
faruk gorez

Gilaburu - Gilaburu Meyvesi

Mesaj gönderen faruk gorez » Sal Kas 15, 2016 12:53 pm

Gilaburunun faydaları saymakla bitmiyor ,Sağlık açısından çeşitli faydaları olduğu bilinen Kayseri yöresine özgü gilaburu meyvesinin üretiminin daha profesyonelce yapılarak ekonomiye kazandırılması amaçlanıyor.
İçeriğindeki asit ve mineraller dolayısıyla "gençlik iksiri" olarak ifade edilen gilaburu bitkisi Kayseri'nin Bünyan ilçesi ve çevresinde üretiliyor.

Ekimi yörede ilk kez 1. Dünya Savaşı sonrasında yapılan gilaburu, ilçe halkı tarafından amatörce üretiliyor. Üzüm salkımına benzeyen kırmızı renkte ve nohut tanesi büyüklüğünde meyvesi olan gilaburu salamura yapılarak suyu tüketiliyor.

Ekim ayı ortalarında hasadına başlanan gilaburu, son yıllardaki tanıtım faaliyetleri sonucu Türkiye'nin başka yerlerinden de talep görüyor.

-"Bünyan ile özdeşleşmiş meyve türü"

Bünyan Belediye Başkanı Şinasi Gülcüoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gilaburunun ülke çapında hak ettiği yere gelmesi için yoğun şekilde çalıştıklarını söyledi.

"Gilaburu" denince akla Bünyan'ın geldiğini vurgulayan Gülcüoğlu, "Bünyan zengin su kaynakları olan bir yerleşim yeri. Gilaburu da suyu oldukça seven meyve türü. Toprağımız da bunu yetişmesine uygun elemente sahip" değerlendirmesinde bulundu.

Gilaburu üreticilerinin kooperatif çatısı altında bir araya gelmek için yürüttükleri çalışmaları desteklediklerini belirten Gülcüoğlu, şöyle devam etti:

"Gilaburu, birçok hastalığa faydası artık bilimsel olarak da izah edilmiş ve tez konusu çalışması olmuş bitki. Bugüne kadar üzülerek söylüyorum ki profesyonel olarak tarımı yapılamamış, gereken rekoltelere ulaşılamamış. Son iki yıldır gilaburu ile ilgili değişik yerlerde yaptığımız çalışmalarda ürüne karşı bir talep doğduğunu da gördük. Böbrek taşları için oldukça yararlı bir bitki, aynı zamanda kanseri engelleyici özelliği de biliniyor. Kadın hastalıklarında kullanılan ve yine ağrı kesici özelliğiyle de bilinen meyve. Bunun ülke çapında tanıtımıyla birlikte profesyonel üretime geçilmesiyle ilçemize çok ciddi katkı sağlayacağına inanıyoruz."

Gülcüoğlu, bu yıl yaklaşık 25-30 ton civarında üretim olduğunu, profesyonel yaklaşım olduğu takdirde rekoltenin artacağını bildirdi.

İlçede gilaburu üretimi yapan Mustafa Akyol ise yılda 500-600 kilogram ürün aldığını, bidonlara koyarak salamura yaptığı bitkiyi kilosu 4 liradan Ankara ve İstanbul'un da aralarında bulunduğu kentlere gönderdiğini söyledi.

-Gilaburunun yararları

Gilaburu ile ilgili bilimsel çalışmalar yürüten Akdeniz Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Aksoy da bitkinin birçok hastalığa iyi geldiğini belirtti.

Gilaburu suyunun, içeriğindeki asitler nedeniyle antikanserojen ve antioksidan özelliğe sahip bulunduğunu dile getiren Aksoy, bitkinin ayrıca C vitamini deposu olduğunu söyledi.

Aksoy, "Fareler üzerinde deneyler yaptık. Kolon ve meme kanserine iyi geldiği tespit edildi. Bu konuda çalışmalar sürüyor" dedi.

AA
Gilaburu.jpg
Gilaburu.jpg (211.75 KiB) 100 kere görüntülendi

faruk gorez

Re: Gilaburu - Gilaburu Meyvesi

Mesaj gönderen faruk gorez » Sal Kas 15, 2016 12:54 pm

Gilaburu

Viburnum opulus (L.) Caprifoliaceae ailesine ait bir bitkidir. İlçemizde yetiştirilmekte olan bitki, gilaburu, girabolu, girabulu, gilabulu gibi isimlerle bilinmektedir. Meyveleri sonbahar aylarında toplanılarak yaprak ve saplarından ayrıldıktan sonra salamura yapılan ve salamura bitkinin olgunlaşmasını tamamladıktan sonra meyvelerinin çekirdeği ile birlikte veya geleneksel yöntemlerle sıkılarak suyu içilen bir bitkidir. Geleneksel içecek olarak tüketilen gilabulu suyunun dünyanın pek çok bölgesinde antispazmodik, antiinflamatuar, antialerjik, sedatif ve diüretik etkileri nedeniyle kullanıldığı bilinmektedir.

Yapılan bazı çalışmalarda bölgemizde yetiştirilen gilaburu bitkisinin farklı ekstrelerinin antioksidan etkilerinin incelenmiş ve doğal bir ürün olan gilaburunun antioksidan etkinliğe sahip olduğu bulunmuştur (Orakçı E. E, Gilabulunun Antioksidan Aktivitesi 2010)

Antioksidanların; bulaşıcı özellik gösteren hastalıklara karşı koruyucu önlem teşkil ettiği, yaşlanma belirtilerini geciktirdiği bilinmektedir. Hastalıklara karşı koruyucu önlem olarak kullanılan antioksidanları içermesi gilabulu bitkisinin önemini ortaya çıkarmaktadır.

Ayrıca Mikroenkapsüle gilaburu örneklerinin suda çözünürlüğü %97-98 olarak belirlenmiştir. Toz içecek sektöründe suda çözünürlüğün yüksek olması arzu edilen bir kriter olması bakımından gilaburunun endüstriyel toz içeceğe işlenmesi mümkün gözükmektedir (Dinç M., ve Ark. Gilaburu Suyunun Mikroenkapsülasyonu. 2012)

Geleneksel olarak gilaburunun böbrek taşı oluşumunu engellediği, ayrıca yüksek tansiyon, nefes darlığı, sindirim problemleri ve soğuk algınlığı gibi hastalıklara iyi geldiğine inanılmaktadır. C vitamini içeriği yüksek ve fenolik bileşiklerce zengin gilaburu meyvesi, yapısında bulunan valerik asitin neden olduğu keskin bir kokuya sahiptir (Dinç M., ve Ark. Gilaburu Suyunun Mikroenkapsülasyonu. 2012).

Toprak ya da plastik kaplarda 3 ay su içinde bekletildikten sonra, sıkılarak suyu çıkartılan gilaburunun vücuttaki zararlı maddeleri yok ettiği belirlenmiştir. Pastörize edilmeden hazırlanmış gilaburu suyunun içinde 21 tane probiyotik (insan vücuduna yararlı bakteri) bulunmaktadır. Bu bakterileri pastörize edilmiş gilaburu suyunun içine koyarak insan vücuduna daha yararlı bir içecek yapılmıştır. Gilaburu suyu içecek olarak hem geleneksel bir tada sahip, hem de pastörize edildiği için daha uzun süre muhafaza edilebilmektedir( Sağdıç O., Doç. Dr. 2008 Hürriyet.com.tr)

İlçemizde yetiştiriciliği yapılan gilabulu meyvesi salamura yapılarak 5 ve 10 kg’lık kaplarda yurt içi ve yurt dışına pazarlanmakta ve ilçe ekonomisine katkı sağlamaktadır. Bünyan turşusu olarakta bilinen gilabulu hemen hemen her üreticinin bahçesinde bulunmakta, kış aylarının vaz geçilmez şifa deposu olarak evlerin mutfaklarında yerini almaktadır.


Derleyen: Mesut ERER Zir. Yük. Müh.

http://www.bunyan.gov.tr/gilaburu
gilebolu38.jpg
gilebolu38.jpg (92 KiB) 99 kere görüntülendi
SAM_9693.JPG
SAM_9693.JPG (92.26 KiB) 99 kere görüntülendi

faruk gorez

Re: Gilaburu - Gilaburu Meyvesi

Mesaj gönderen faruk gorez » Pzr Kas 20, 2016 3:29 pm


faruk gorez

Re: Gilaburu - Gilaburu Meyvesi

Mesaj gönderen faruk gorez » Cum Ara 09, 2016 3:48 pm

2017 yılında Akkışla'da yapacağımız çalışmaları görüşmek için Akkışla Belediye Başkanımız Ali Ergül ile bir araya geldik. Büyükşehir Belediyesi olarak bütün ilçelerimizde olduğu gibi Akkışla'da da yatırımlarımıza hız kesmeden devam edeceğiz. Ziyarette patentini aldıkları gilaburu suyu ve Akkışlamıza özel ürünler getiren Başkan Ali Ergül'e teşekkür ediyorum.
Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa ÇELİK Bey ...
15418341_1166984603387723_4473809102418350198_o.jpg
15418341_1166984603387723_4473809102418350198_o.jpg (129.21 KiB) 85 kere görüntülendi

Kullanıcı avatarı
Z-Kontrol
Site Admin
Mesajlar: 1217
Kayıt: Prş Haz 29, 2017 4:23 pm

Re: Gilaburu - Gilaburu Meyvesi

Mesaj gönderen Z-Kontrol » Çrş Kas 22, 2017 6:25 pm


Cevapla

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyen kullanıcılar: Google [Bot] ve 1 misafir